Techniek en materiaal

Schoenen   Kleding   Sokken   Onderkleding   Bovenkleding   Muts   Weersomstandigheden

Voor de beginnende hardloper is een paar goede schoenen het belangrijkste onderdeel van de hardloopoutfit. Het dragen van functionele hardloopkleding is met name belangrijk als je langere afstanden gaat lopen. Aan de ene kant moet je je lichaam beschermen tegen weersinvloeden als wind en regen, aan de andere kant moet de kleding goed ventileren en transpiratievocht afvoeren.

Schoenen
Hardloopschoenen zijn er in diverse soorten, maten en merken. De belangrijkste verschillen zitten in steun, stabiliteit, schokdemping, flexibiliteit en de afwikkelconstructie van een schoen. Voor de hardloopschoen die het beste bij je past kun je je laten adviseren in een hardloopwinkel of sportzaak. Door middel van een loopanalyse zoeken zij voor jou de juiste schoen voor je voettype en loopstijl.

Kleding
Het dragen van verantwoorde sportkleding is voor de loper van belang om onder zoveel mogelijk omstandigheden te kunnen blijven lopen. De thermometer geeft slechts de temperatuur aan, maar ook de wind en de vochtigheid zijn van invloed op de manier waarop je lichaam op de buitenlucht reageert. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur moet je steeds opnieuw de juiste afweging zien te maken. Ervaring is hier de beste leermeester.

Sokken
Goed passende sokken zorgen ervoor, dat er geen wrijving is tussen voet en schoen. Daarnaast zorgen sokken voor de vochtopname van de voet. Er bestaan speciale hardloopsokken, met een goede pasvorm, zonder naden en met een badstof verstevigde zool. Katoen en acryl en een combinatie daarvan zorgen voor de juiste warmte en vochtregulatie en geven minder kans op blaren.

Onderkleding
Je onderkleding mag niet knellen en moet geschikt zijn om het transpiratievocht af te voeren. De huid dient zo droog mogelijk te blijven. Een voorbeeld hiervan is thermokleding, ook wel drooghoudkleding genoemd. Thermokleding is niet goedkoop maar wel duurzaam. het voordeel is dat deze kleding in voor- en najaar ook te gebruiken is als buitenste laag. De wind zal geen vat krijgen op een bezweet lichaam. Een hemd moet lang genoeg zijn, zodat de rug bedekt blijft tijdens het lopen. Als vrouw doe je verstandig aan een sport-BH aan te schaffen. Deze zorgt voor een goede ventilatie, neemt goed vocht op en verzorgd optimale steun tijdens het lopen. Bescherm de vitale delen tegen wind en kou door nauwsluitend ondergoed en diverse beschermlagen. Katoenen shirts zijn niet geschikt, omdat deze wel vocht opnemen, maar niet afvoeren. Het shirt blijft nat, waardoor je dus veel sneller afkoelt, dit in tegenstelling tot thermokleding.

Bovenkleding
Functionaliteit gaat voor alles. Bij mooi weer kun je lekker lopen in een korte broek en een hemdje. Zorg dat deze niet te strak zitten en het vocht kunnen afvoeren. Een combinatie van een legging, drooghoudhemd en een winddicht jack wordt veel gebruikt (2-lagensysteem).

Muts
Je verliest veel energie via je hoofd. Als het erg koud is kun je dus het beste een muts dragen. Je lichaamsdelen die erg gevoelig zijn voor kou, zoals je lippen, gezicht en handen, kun je beschermen door ze in te vetten met vaseline.

Kleding aanpassen aan weersomstandigheden
Laat je bij de keuze van je kleding leiden door de werkelijke buitentemperatuur. Bij het hardlopen ga je vanzelf zweten. Dit betekent dat je lichaam meer vocht produceert dan er kan verdampen. Kleding speelt een belangrijke rol bij het opnemen van dit vochtoverschot.

Bij koud weer is het verstandig om in plaats van een dik jack of trui enkele lagen over elkaar te dragen. Afhankelijk van de temperatuur 2 of 3 lagen. het 3-lagensysteem houdt in: een drooghoudhemd, daarover een laag die warm houdt, maar wel vocht afvoert en als buitenste laag een winddicht jack. De verschillende lagen houden de lichaamstemperatuur beter vast. Doe bij koud weer niet te veel aan, dit verstopt de ventilatiemogelijkheden van de kleding. Bij regen is het onverstandig om een trui/sweater te dragen. Deze wordt door de regen erg zwaar en droogt niet tijdens het lopen, waardoor je snel afkoelt.

Als je bij het hardlopen een zogenaamde tight draagt dan kan deze bij regen drijfnat worden. Het water in de tight vormt een brug tussen je huid en de buitenlucht en onttrekt veel warmte aan je beenspieren. Probeer dat te voorkomen door bijvoorbeeld een trainingsbroek te dragen die wat meer los om de benen zit.

Het is verstandig om bij de keuze voor de sportkleding op de volgende punten te letten:

  • draag de onderkleding niet te strak op het lichaam. Let op: drooghoudhemdjes moeten wel goed aansluiten op het lichaam;
  • op de huid gedragen textiel moet het vocht goed afvoeren;
  • de bovenkleding mag niet te strak over de onderkleding gedragen worden. het is van belang tusen deze lagen een isolerende luchtlaag te creeëren;
  • pakken met de mogelijkheid tot ventileren verdienen de voorkeur;
  • driekwart van de bij inspanning gevormde lichaamswarmte wordt afgegeven via het hoofd en handen. Een muts of zweetband en handschoenen bij koud weer sparen energie en voorkomen ziek worden;
  • in de zomer is vooral licht gekleurde kleding aan te bevelen om zoveel mogelijk warmteopname te voorkomen;
  • wanneer een lange en wanneer een korte loopbroek? Als vuistregel geldt: is de temperatuur onder de 10 graden Celcius, schakel dan over op een lange legging;
  • draag in het donker altijd een reflecterend veilgheidshesje en geen donkere kleding.

WACHTWOORD AANPASSEN

Je kunt hier je wachtwoord opvragen. Vul je e-mailadres in en krijg een nieuw wachtwoord toegestuurd. Om veiligheidsredenen worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen en kunnen we je oude wachtwoord niet toesturen.

Het ingevoerde e-mailadres is niet correct of niet bij ons bekend. Je zou het nogmaals kunnen proberen door het aante passen en nog een keer te versturen.