Blog van Paul Nibbelink

paulAls voetballer had ik altijd een hekel aan hardlopen en de trainers die mij en mijn teamgenoten redelijk nodeloos rondjes lieten lopen. En gelukkig heeft Raymond Verheijen (een inspanningsfysioloog) inmiddels de voetbalwereld laten zien dat voetbalconditie zeker geen hardloopconditie is. Trainingsmethoden zijn daarom in de opleiding van (jeugd)voetbaltrainers doorontwikkeld en hardlopen zie ik dan ook niet meer (of je moet een old school trainer hebben!).

Niettemin startte ik na mijn actieve voetbalcarrière wel met hardlopen (en altijd met muziek in de oren!). En de motivatie lag in het managen van mijn gewicht/gezondheid en een gemak van een activiteit die flexibel en relatief eenvoudig in te passen zou zijn in mijn (drukke) leven. En zo begon ik ergens in 2008 met hardlopen. 2009-2010 was het 1e seizoen dat ik deelnam aan het ZZ Circuit op de middenafstand (10 kilometer). Toen startte het Circuit nog in Lisse en inmiddels is de Zilveren Turfloop in Mijdrecht de startloop. En dat is ook voor mij op dit moment de mooiste loop, omdat je daar langs de Kromme Mijdrecht loopt. Het ZZ Circuit liep ik vervolgens ook in 2010-2011 en 2011-2012. En toen kwam er toch even de klad in en pakte ik het hardlopen vanaf eind juli 2015 pas weer op en dus dit seizoen ook weer het Zorg en Zekerheid Circuit.

Terug naar 2008… toen dacht ik nog dat ik ooit 10 kilometer zou lopen in 40 minuten. Dat is dan een loopsnelheid van 15 kilometer per uur. Al snel kwam ik erachter dat met mijn (start)leeftijd en trainingsintensiteit dat eigenlijk onhaalbaar bleek. In 2010 liep ik mijn persoonlijk record op de 10 kilometer, namelijk 46.26 minuten (12.9 kilometer per uur – 4.38 minuten per kilometer). Ook liep ik 2x tijdens de Leiden Marathon een halve marathon. En dat vooral omdat ik toch ook een ochtendloper ben en de 10 kilometer start tijdens de Leiden Marathon helaas pas in de middag.

Inmiddels loop ik alweer ruim 5 maanden. En zoals met zoveel zaken lijkt het alsof je altijd sneller aankomt dan afvalt, en je conditie sneller vermindert dan verbetert. De 1e loop van het Zorg en Zekerheid Circuit liep ik de 10 kilometer in 51.08 minuten. De 15 kilometer  van de Zevenheuvelenloop – onderdeel van de TK Challenge – liep ik in 1.21.29 uur. Ik probeer 3x per week te lopen, namelijk woensdag-, vrijdag- en zondagochtend. Per “wedstrijd”-loop stelde ik nu mijzelf tot nu toe elke keer een richttijd per kilometer en dat behaalde ik ook in beide lopen. Mijn doelstelling voor dit circuitseizoen is aan het einde de 10 kilometer in 47.30 minuten (4.45 minuten per kilometer) te lopen.

Tot slot….over de TK-challenge: een initiatief van TeekensKarstens uit Leiden om samen met een aantal bedrijven uit de Leidse regio hard te lopen en zo een bedrag van € 142.195 (een knipoog naar de marathonafstand) bij elkaar te lopen voor het Hospice Issoria (Burggravenlaan). Wil je de lopers, herkenbaar aan hun rode shirt steunen of zelf aan het initiatief meedoen? Kijk op www.tkchallenge.nl voor meer informatie.

 

 

 

 

 

WACHTWOORD AANPASSEN

Je kunt hier je wachtwoord opvragen. Vul je e-mailadres in en krijg een nieuw wachtwoord toegestuurd. Om veiligheidsredenen worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen en kunnen we je oude wachtwoord niet toesturen.

Het ingevoerde e-mailadres is niet correct of niet bij ons bekend. Je zou het nogmaals kunnen proberen door het aante passen en nog een keer te versturen.