Niet gezien worden in die gekke broek!

De medewerkers van Zorg en Zekerheid zijn enthousiaste deelnemers aan het Zorg en Zekerheid Circuit. Hieronder vind je het verhaal van één van die medewerkers:


Niet gezien worden in die gekke broek!

NickIn mijn jeugd had ik altijd een ontzettende hekel aan hardlopen. Ik heb gevoetbald van mijn 8e tot mijn 18e en heel vaak begon de training met 10 rondjes hoofdveld. Ik zat altijd bij de groep die het laatste binnenkwam. Nu kwam dit deels wel doordat ik als een soort modelburger heel netjes om de cornervlaggen ging, terwijl de massa er voor koos om de rondjes flink wat in te korten. Als we vervolgens tijdens de training oefeningen gingen doen met sprintjes erbij, dan was ik in mijn element en won ik vaak, maar mijn algemene conclusie was toch “hardlopen, dat is niets voor mij!”.

Tijdens militaire dienst, dat bestond toen nog, werd deze conclusie ook weer bevestigd. Iedere maandagmorgen begon met een zogenaamde veldloop. De opdracht was altijd om eerder dan de sergeant-majoor binnen te komen, een wat dikbuikige man van in de 50. Of, zoals ik toen dacht, een oude man. Het was wel belangrijk om dit te redden, want mocht je later binnen komen dan zou je geen weekendverlof krijgen. Ik weet niet of dit ooit uitgevoerd is, maar ik wilde het risico toch maar niet nemen. Met hobby’s als roken en drinken viel dat bepaald nog niet mee.

Hierna gaan 26 jaar voorbij waarin ik geen een keer meer hardloop (waarom zou ik?). Ik beperk me liever tot het badmintonnen in de zaal. Heel anders, alles explosief, met draaien, keren, knallen en veel lol. Tijdens mijn wandelingen of fietstochten in de polder kwam ik ze nog wel eens tegen die hardlopers. Met rode hoofden, zwoegende lichamen en een boel gehijg. Ik begreep niet op wat voor manier dat nou leuk kon zijn.

Totdat ik oktober 2009 in de krant een artikel lees met als kop “Hardlopen tegen de winterdip”. Nu ben ik nogal gevoelig voor deze winterdip dus mijn interesse is snel gewekt. Misschien toch maar eens proberen? Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Op naar de sportwinkel voor een paar hardloopschoenen plus een bijbehorende outfit voor beginners met o.a. zo’n vreemde broek erbij. De verkoper had mij voor hardloopschema’s gewezen op de website Myasics.nl en hier selecteerde ik het minst ambitieuze schema dat je maar kon kiezen: 4 kilometer hardlopen in 40 minuten of zo en daar zou dan een maand of 3 overheen gaan. In het donker naar buiten want a) ben ik geen hardloper en b) wil ik niet gezien worden in die gekke broek. En daar ging ik dan: 4 x 2 minuten joggen, 1 minuut wandelen. Ik kwam er al snel achter dat hardlopen om een ander soort conditie vraagt dan badmintonnen, maar ik zette wel door. 3 keer per week en steeds iets langer en het klopte: na 3 maanden kon ik inderdaad 4 kilometer hardlopen en wat nog veel gekker was: ik had de smaak te pakken. Hier werd ik toch wel erg blij van!

Dus toen dat schema af was, was het tijd voor een schema voor de 10 kilometer. Ik durfde nog niet mee te doen met onze thuiswedstrijd (de 20 van Alphen), maar twee maanden later deed ik wel mee aan een wedstrijd in Tilburg. Toen was ik helemaal gegrepen, dat geeft een heel ander gevoel. Ten eerst kan je meer / ga je dieper, maar ten tweede was het heel leuk om je met al die andere hardlopers verbonden te voelen.

Twee weken later (april 2010), samen met een collega, voor het eerst meegedaan aan een wedstrijd van het Zorg en Zekerheid circuit. De omloop van Noordwijkerhout. Weer dat fijne gevoel met als belangrijkste herinnering het bord 8 kilometer en dan de twijfel dit hou ik niet nog 2 kilometer vol en er dan achter komen dat je dit dus wel kan. Een enorm voldaan gevoel na zo’n wedstrijd!

We hebben de smaak nu helemaal te pakken. Zorg en Zekerheid organiseert eind 2010 zes  hardlooptrainingen voor collega’s en klanten en hier doen we ook aan mee. Erg veel geleerd en bovendien ook erg gezellig. Aansluitend ook nog een aantal trainingen via AAV in Alphen in voorbereiding om de 20 van Alphen. Hier dezelfde ervaring: veel geleerd en makkelijke contacten.

Nu doen we mee aan alle wedstrijden van het circuit bij de middenafstand (10 kilometer). Door zoveel wedstrijden op rij te lopen leer je jezelf echt goed kennen. Je ontdekt wat het maximale is wat je kan (als je dat wil). Verder ook andere wedstrijden zoals de 20 van Alphen, Leiden, circuitrun Zandvoort, etc.

Aangezien het hardlopen zo leuk is ga ik vanzelf verder, langer en sneller lopen. Het jaar erop doe ik opnieuw mee met het circuit, maar dit keer de lange afstand. Dit houdt in 15 of 16 of 21 kilometer. Dat is toch allemaal nog wel iets pittiger dan de 10.

Het jaar er op schrijf ik me opnieuw in voor het circuit. Weer voor de lange afstand, maar dit gaat niet naar wens. Een hardnekkige achillespeesblessure blijft opspelen. Uiteindelijk dat jaar geen wedstrijd gelopen.

Ook in 2013 / 2014 schrijf ik me weer niet in. Nog steeds geen periode onafgebroken kunnen hardlopen. Je komt dan terecht in de wereld van fysiotherapeuten, podotherapeuten, sportartsen, zooltjes, nieuwe schoenen, etc., maar de grote oplossing kwam er maar niet. En dat is meteen ook het enige nadeel van hardlopen: dat je zo ontzettend baalt als je niet kunt hardlopen!

Maar goed, hopelijk kan ik dit hoofdstuk nu afsluiten. Ik heb me dit jaar weer ingeschreven voor het circuit en heb 1 november voor het eerst weer meegedaan. Weliswaar maar 5 kilometer, maar ik was er erg blij mee. Ook mijn vrouw is enthousiast geworden. Zij heeft zichzelf, samen met 2 collega’s, ook ingeschreven voor het circuit.

En als verder blessureleed achterwege blijft dan kan ik weer stilletjes gaan denken aan eerdere plannen. Het lijkt mij superleuk om samen met mijn vrouw (halve) marathons te gaan lopen in allerlei Europese steden. Eerst gewoon te beginnen met Rotterdam en Amsterdam, maar later ook Berlijn, Parijs, Barcelona, Lissabon, Praag, Boedapest. Overal worden wedstrijden georganiseerd en dat zou dan mooi gecombineerd kunnen worden met een weekje weg.  Maar goed, dat is voor later.

Eerst nog het circuit van dit seizoen. 2  wedstrijden zijn  geweest en dus nog 6 te gaan. Een zal ik helaas moeten laten schieten, omdat deze samenvalt met de circuitrun in Zandvoort. maar die andere 6 zal ik graag lopen net zoals die andere vele honderden hardlopers die enthousiast meedoen aan het Zorg en Zekerheid circuit. Kom gerust eens kijken. Ik ben makkelijk te herkennen: ik heb een gifgroen shirtje aan! J

 

Nick Brouwer

WACHTWOORD AANPASSEN

Je kunt hier je wachtwoord opvragen. Vul je e-mailadres in en krijg een nieuw wachtwoord toegestuurd. Om veiligheidsredenen worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen en kunnen we je oude wachtwoord niet toesturen.

Het ingevoerde e-mailadres is niet correct of niet bij ons bekend. Je zou het nogmaals kunnen proberen door het aante passen en nog een keer te versturen.