Leeftijdsgrens jeugd bij 10 km

Er is altijd veel discussie over de leeftijd waarop kinderen kunnen of mogen deelnemen aan langere loopafstanden. Talloze onderzoeken zijn uitgevoerd en vele artikelen geschreven.

Het Zorg en Zekerheid Circuit hanteert de volgende regel:
Ons advies voor de 10 kilometer is een leeftijdsgrens van 16 jaar. Het Zorg en Zekerheid Circuit heeft voor jongere deelnemers een speciaal klassement op de 5 kilometer. Deelname voor mensen onder 16 jaar aan de 10 kilometer is niet verboden. Als er sprake is van een goede gezondheid (sportmedische keuring), goede voorbereiding en training mag  deelgenomen worden. Als uiterste leeftijdsondergrens hanteren wij voor de 10 km 14 jaar.

Sportarts Hans van Kuijk zegt hierover:
Na de Marathon van Rotterdam ontstond discussie over de leeftijdsgrens van deelnemers aan de recreatieve tien kilometer. Die zou op 16 jaar zijn gesteld. Volgens de Atletiekunie gaat het om een advies. Dat bevestigt ook de organisatie van de Tilburg Ten Miles. "De leeftijdsgrens van 16 jaar is een advies. Kinderen jonger dan 16 mogen dus ook meelopen als ze dat willen."

Zo is de limiet bij de City-Pier-City loop ook 14 jaar en bij de Leiden Marathon 12 jaar.

Na wat meer onderzoek en gesprekken met deskundigen is het duidelijk dat de gestelde leeftijdsgrens van 16 jaar een advies is en zeker geen regel om wel of niet aan de start van een 10km te mogen verschijnen. Er zijn in Nederland genoeg goed getrainde C en zelfs D-junioren die moeiteloos een 10km kunnen lopen. Erg belangrijk is, en veel hangt ook af van de getraindheid van een kind en welke afstanden het op jonge leeftijd dan al aan kan. 

Wie wat meer wilt lezen over de mogelijkheden bij kinderen moet de studie eens lezen op: http://www.sparrenweg.info/superrunner/html/jeugd2.html

WACHTWOORD AANPASSEN

Je kunt hier je wachtwoord opvragen. Vul je e-mailadres in en krijg een nieuw wachtwoord toegestuurd. Om veiligheidsredenen worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen en kunnen we je oude wachtwoord niet toesturen.

Het ingevoerde e-mailadres is niet correct of niet bij ons bekend. Je zou het nogmaals kunnen proberen door het aante passen en nog een keer te versturen.